BE bakwagens

Helemaal op de hoogte?

Veelgestelde Vragen

Wat is een chauffeurspas?

Een chauffeurspas (ook wel tachograafkaart genoemd) is persoonsgebonden en registreert de rij- en rusttijden van de chauffeur.
Ook worden de kilometerstanden, de gereden afstanden en het soort rit bijgehouden.

Is een chauffeurspas verplicht?

Dit is verplicht bij alle voertuigen waar de (digitale) tachograaf is ingebouwd. Dit laatste staat ook vermeld bij onze voertuigen waar deze is ingebouwd.

Ik heb geen chauffeurspas, maar ben wel in het bezit van rijbewijs BE. Kan ik een BE bakwagen huren?

Nee, u dient in het bezit te zijn chauffeurspas. Al onze BE bakwagens zijn voorzien van een digitale tachograaf. Dit betekent dat u zowel bij particulier als bij zakelijk huren in het bezit dient zijn van een chauffeurspas of bestuurderskaart om in onze BE bakwagens te mogen rijden. Rijbewijs BE is niet voldoende. Deze kaart is te verkrijgen via het KIWA register, klik hier voor meer informatie.

Ik huur als particulier. Kan ik een BE bakwagen huren zonder chauffeurspas?

Nee, u dient in het bezit te zijn chauffeurspas. Als u een BE bakwagen wilt huren dan heeft u naast een rijbewijs BE ook een chauffeurspas of bestuurderskaart nodig vanwege de digitale tachograaf in onze BE bakwagens. Deze kaart kun je verkrijgen via het KIWA register, klik hier voor meer informatie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u aan alle vereisten voldoet voordat u een BE bakwagen huurt om eventuele problemen of boetes te voorkomen.

Zijn BE bakwagens begrensd?

Ja, in Nederland zijn BE bakwagens begrensd. De BE rijbewijscategorie is bedoeld voor bestuurders die een aanhanger willen trekken achter een voertuig van de categorie B (personenauto), maar de combinatie mag niet meer wegen dan 3.500 kg. Dit betekent dat zowel het voertuig als de aanhanger binnen deze limiet moeten blijven. Er zijn ook specifieke regels met betrekking tot de afmetingen van de aanhanger en de combinatie.

Waarom zijn BE bakwagen begrensd?

De beperkingen op BE bakwagens zijn bedoeld om de verkeersveiligheid te waarborgen en om ervoor te zorgen dat bestuurders met een City-BE rijbewijs alleen voertuigen en aanhangers kunnen besturen die binnen hun vaardigheden vallen. Door het gewicht en de afmetingen van de combinatie te beperken, wordt het risico op ongelukken verminderd, vooral bij het manoeuvreren in stedelijke gebieden waar ruimte vaak beperkt is. Het helpt ook om ervoor te zorgen dat bestuurders voldoende ervaring hebben voordat ze grotere combinaties mogen besturen.

Telefoonnummers