BE bakwagens

Helemaal op de hoogte?

Veelgestelde Vragen

Is een chauffeurspas verplicht?

Dit is verplicht bij alle voertuigen waar de (digitale) tachograaf is ingebouwd. Dit laatste staat ook vermeld bij onze voertuigen waar deze is ingebouwd.

Wat is een chauffeurspas?

Een chauffeurspas (ook wel tachograafkaart genoemd) is persoonsgebonden en registreert de rij- en rusttijden van de chauffeur.
Ook worden de kilometerstanden, de gereden afstanden en het soort rit bijgehouden.

Ik heb geen chauffeurspas, maar ben wel in het bezit van rijbewijs BE. Kan ik een BE bakwagen huren?

Nee, u dient in het bezit te zijn chauffeurspas. Al onze BE bakwagens zijn voorzien van een digitale tachograaf. Dit betekent dat u zowel bij particulier als bij zakelijk huren in het bezit dient zijn van een chauffeurspas of bestuurderskaart om in onze BE bakwagens te mogen rijden. Rijbewijs BE is niet voldoende. Deze kaart is te verkrijgen via het KIWA register, klik hier voor meer informatie.

Ik huur als particulier. Kan ik een BE bakwagen huren zonder chauffeurspas?

Nee, u dient in het bezit te zijn chauffeurspas. Als u een BE bakwagen wilt huren dan heeft u naast een rijbewijs BE ook een chauffeurspas of bestuurderskaart nodig vanwege de digitale tachograaf in onze BE bakwagens. Deze kaart kun je verkrijgen via het KIWA register, klik hier voor meer informatie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u aan alle vereisten voldoet voordat u een BE bakwagen huurt om eventuele problemen of boetes te voorkomen.

Mag ik met jullie voertuigen de milieuzone in?

Steeds meer steden en gemeenten in Europa stellen milieuzones in voor de binnensteden. De regels hiervoor zijn niet eenduidig. Daarnaast worden ze ook steeds strenger. KAV Autoverhuur doet zijn best om zijn wagenpark zo veel mogelijk up to date te houden en vervangt daarom regelmatig zijn oudere voertuigen door nieuwe exemplaren. Helaas kan het voorkomen dat het voertuig dat u huurt niet de milieuzone in mag. Het is daarom van belang dat als u een voertuig huurt om daarmee een stad in te rijden om van tevoren uit te zoeken of er een milieuzone is en wat daarvoor de eisen zijn. Onze filiaalmedewerkers kunnen aan de hand daarvan adviseren welke voertuigen wel of niet de zone in mogen. Als een klant zonder overleg een milieuzone inrijdt waar het voertuig niet in mag, dan wordt de boete doorbelast aan de klant.

Tolwegen in Europa

Al rijdend door Europa ontkom je er bijna niet aan: tol! Veel landen heffen op verschillende belangrijke doorgaande wegen tol of hebben een vignetplicht.

LET OP: Het is de verantwoordelijkheid van de huurder om te voldoen aan alle lokale wet- & regelgeving. Dit omvat zaken als vignetten, reflecterende hesjes en winterbanden. Deze zijn niet standaard aanwezig in onze voertuigen.

Ben je van plan om met een vrachtwagen naar België te rijden? Denk dan aan de verplichte On Board Unit.

Meer informatie over tolwegen in Europa vind je op de website van de ANWB.

Hebben jullie een oplossing voor automatische betaling van tol?

Helaas is er geen eenduidig systeem voor tol in Europa. Elk land heeft zijn eigen systeem en deze zijn niet compatibel met elkaar. Achteraf doorbelasten van de tolkosten is administratief lastig en een financieel risico voor ons. Daarom hebben wij besloten om geen Onboard Units, Tolbadges of andere automatische systemen aan te schaffen en door te verhuren aan onze klanten. Elke klant is zelf verantwoordelijk voor de tol die moet worden betaald.

Met een BE Bakwagen naar België?

België kent verschillende tolwegen. Deze tolwegen zijn helemaal gratis voor personenauto’s, maar niet voor vrachtwagens en BE Bakwagens. Voor vrachtwagens en BE Bakwagens met een toegestaan maximumgewicht van meer dan 3500 kg is er een tolsysteem van kracht.

Alle vrachtwagens en BE Bakwagens die op de Belgische openbare weg rijden zijn verplicht een steeds ingeschakelde On Board Unit (OBU) aan boord te hebben. Deze factureert alleen de verreden kilometers op betalende tolwegen.

Meer informatie vindt je hier.

Zijn BE bakwagens begrensd?

Ja, in Nederland zijn BE bakwagens begrensd op een maximumsnelheid van 80 km/u. De BE-rijbewijscategorie is bedoeld voor bestuurders die een aanhanger willen trekken achter een voertuig van de categorie B (personenauto), maar de totale combinatie mag niet meer wegen dan 3.500 kg. Dit betekent dat zowel het voertuig als de aanhanger binnen deze limiet moeten blijven. Daarnaast zijn er specifieke regels met betrekking tot de afmetingen van de aanhanger en de combinatie.

Waarom zijn BE bakwagen begrensd?

De beperkingen op BE bakwagens zijn bedoeld om de verkeersveiligheid te waarborgen en om ervoor te zorgen dat bestuurders met een City-BE rijbewijs alleen voertuigen en aanhangers kunnen besturen die binnen hun vaardigheden vallen. Door het gewicht en de afmetingen van de combinatie te beperken, wordt het risico op ongelukken verminderd, vooral bij het manoeuvreren in stedelijke gebieden waar ruimte vaak beperkt is. Het helpt ook om ervoor te zorgen dat bestuurders voldoende ervaring hebben voordat ze grotere combinaties mogen besturen.

Gerelateerde voertuigen

Telefoonnummers